Mens en Natuur

Plastic afvalberg in de Oceaan.


Ik vind het erg voor de dieren die leven in de Oceaan. Hopelijk zijn er niet nog meer zo'n plaatsen in de zeeën. Erg dat ze zoveel plastic hebben gevonden en dit door de zeestromingen. Jammer, dat er zoveel stormvogels aan hun einde zijn gekomen door het eten van plastic. Doordat er giftige stoffen in het plastic zitten. 



Dit korte animatiefilmpje legt op een uiterst heldere manier het probleem van overbevissing uit, waarmee de zeeën en oceanen over de hele wereld te kampen hebben. 


Natuur bij andere culturen: 


  • Natuur & Christendom 
De natuur is in het christendom belangrijk. De natuur was namelijk een onderdeel van de schepping van God. De mens werd als laatste geschapen en heeft de taak gekregen deze schepping goed te onderhouden. Volgens de Bijbel, het heilige boek van de christenen, is de natuur ondergeschikt aan de mens: de mens heeft de verantwoordelijkheid over de natuur en de dieren.
Als ik dit nu zo lees, dan vind ik het waar dat "de mens verantwoordelijkheid heeft over de natuur en de dieren." De mensen moeten meer stilstaan hoe mooi de natuur wel is. Het groen verdwijnt langzaam van onze wereld. En dit is zo jammer! 
  • Natuur & Hindoeïsme 

Wat alle hindoes bindt, is de manier waarop ze tegen de natuur aankijken. Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom groot respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven bovendien dat de natuur een ziel kan hebben. Vooral oude bomen, bergen, grotten en bronnen zijn volgens hen geliefde woonplaatsen van de geesten. Hindoes geloven dat je andere wezens geen pijn mag doen. Ook niet om zelf aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees. Hindoes kozen een dier als respect voor de natuur: de koe. Koeien zijn voor Hindoes zelfs heilige dieren! 

Ik vind het heel mooi wat de hindoes doen. Ik vind het goed dat ze zo een groot respect voor de natuur hebben. 


  • Natuur & Boeddhisme
Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft ons een plek én wat nodig is om te leven. Als wij als mensen goed met elkaar samenwerken, dan is Moeder Aarde gezond. Maar als we dat niet doen, betekent dit voor de planeet ziekte of zelfs de ondergang. Er zijn volgens boeddhisten genoeg redenen om te zeggen dat Moeder Aarde op dit moment ziek is. Dat terwijl we ook genoeg middelen hebben om de aarde gezond te houden.

Ik vind dit mooi verwoord hoe het boeddhisme denkt over Moeder Aarde. En dit is zeker waar als de mensen samenwerken dan kan de natuur gezond zijn! 
de natuur in het boeddhisme



  • Natuur & Islam
Het Turkse Tema maakt Turken bewust van de noodzaak om erosie te bestrijden. Het wegspoelen van vruchtbare grond is in 90 procent van het land een probleem. De noodzaak van natuurbescherming kwam hier later bij. Tema beroept zich op het heilige boek van de islam: de Koran. 

de schone schepping

  • Natuur & Jodendom
Jahweh, de god van de joden, heeft de natuur aan de mens gegeven, dus moet de mens er goed mee omgaan: "Kijk naar mijn creaties! Zie hoe mooi en perfect ze zijn! Ik heb ze voor jullie gemaakt. Wees er zeker van dat je Mijn wereld niet kapot maakt of vernietigt. Als jullie dat doen, zal er niemand na jullie zijn om het te maken."
De mens mag dingen uit de natuur gebruiken, zoals eten, hout om huizen te bouwen. Maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot. Maar de natuur is niet alleen iets positiefs voor joden. God kan de natuur ook gebruiken om mensen te straffen. Toen de joden in de begintijd van het jodendom in slavernij bij de Egyptenaren waren, zond God 10 plagen op de Egyptenaren af. Hij maakte bijvoorbeeld een rivier onleefbaar waardoor alle vissen stieren en de Egyptenaren honger leden. Sommige joden zien in de huidig milieuvervuiling ook een straf van God. 
Ik vind het goed dat ze zich ook willen in zetten voor de natuur. Maar ik snap niet dat ze de natuur moeten straffen. Dit is zeker niet nodig! Zo helpen ze de natuur niet. 

Tim Jackson

'Consumentisme is als een fopspeen, je kan er mee verder, maar het stilt de honger niet'

Met 'welvaar zonder groei' leverde de Britse econoom Tim Jackson in 2009 een echt bestseller af. Het boek is ondertussen in 16 talen uitgegeven en Jackson reist de wereld rond om zijn versie van het 'groeiverhaal' te vertellen. "Er is meer aan mens zijn dan egoïsme en kortermijndenken. We hebben een altruïstische kant, maar die wordt in het huidige economische systeem niet gestimuleerd."

Argumenten ondersteunt hij zijn pleidooi? 
Hij gebruikt de circulatie van de economie. Ze doen de prijzen dalen zodat het de mensen aanzet om steeds meer dingen te kopen. Er worden steeds meer nieuwe technologische dingen gemaakt, waarbij de mens nieuwsgierig is en de nieuwe dingen wil kopen. De mensen houden van nieuwe dingen, materiële dingen maar ook nieuwe ideeën, nieuwe avonturen, nieuwe ervaringen...

Ik ben akkoord met wat Tim Jackson hier argumenteer. Het is inderdaad waar dat mensen houden van nieuwe dingen kopen. En er komen altijd maar meer nieuwe dingen op de markt, waarbij de mensen nog meer gaan kopen. En dit is niet goed voor het circulatie van de economie.

http://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check?language=en#t-313387

Hier wordt nog maar eens bewezen dat de mensen vaak nieuwe dingen kopen. En dit kan je nu ook Online... Zo kan ik het nogmaals eens herhalen door de technologie minder sociaal contact is! Als de mensen niet meer naar de winkel zelf gaan, en liever online hun inkopen doen. 

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141222_01442417

Peter Tom Jones:
In zijn lezing verteld hij over het ecologisch, sociaal én economisch onduurzame situatie. Hij haalt ook bepaalde argumenten uit net zoals Tim Jackson. Ook argumenteert hij het materialenafhankelijkheid in Europa. 


Wat betekend 'groen zijn' voor mij? 

Hier zijn vier mogelijkheden: 

1. Gelaten ontkenner
       31%
- Wil niet, doet niet
- ‘wetenschap zal het probleem wel oplossen


2. Geremde hoper

       23%

-Wil wel, maar doet niet

- Milieu = belangrijk

- maar gedragen zich er niet naar



3. Onschuldige wachter

          26%

- Wil niet, doet wel

- goed op de hoogte

- maar willen geen inspanningen leveren

- ‘overheid moet meer doen’

- Gedrag toch vrij milieuvriendelijk


4. Groene doener

    20%


-Wil en doet

- Milieu = belangrijk en dat uit zich in hun gedrag

Ik herken mij het beste in de geremde hoper. Ik wil wel dat er iets veranderd aan onze natuur, maar doet er niet altijd iets voor. Ik vind het belangrijk dat onze natuur mooi blijft en niet vervuild wordt. Ik begin van het semester ging ik elke dag naar school met mijn auto maar nu neem ik de trein om naar school te gaan. Ook zal je mij nooit iets op de grond zien gooien van vuilnis. Ik vind dat je alles gewoon in de vuilnis kan gooien in plaats van op de grond. Ik gebruik ook zelden het bad thuis, ik probeer zoveel mogelijk te douchen in plaats van een bad te nemen. Als iedereen iets zou doen, dan kan het misschien nog veranderen volgens mij. Maar dan moet IEDEREEN er wel aan willen werken. 

Mijn ecologische voetafdruk:
Je ecologische voetafdruk bedraagt: 5.1 ha hetzij 50742 vierkante meter. Dit is een schatting van de oppervlakte die je jaarlijks gebruikt om je levensstijl te verzekeren.
De duurzame voetafdruk: 1.8 hectare
Dit is de oppervlakte waar iedereen recht op zou hebben:
- indien wij iet meer willen verbruiken dat wat op de aarde jaarlijks produceert (dus enkel het rendement verbruiken en niet het kapitaal)
- indien alle mensen dezelfde toegang zouden hebben tot de natuurlijke hulpbronnen.

Ik vind dat ik eigenlijk nog goed zit met mijn ecologische voetafdruk. Als ik zie dat de gemiddelde belg 7 hectare heeft. Het kan natuurlijk wel nog een stuk minder als we kijken als iedereen maar recht heeft op 1.8 hectare. 

Wil je ook graag eens weten wat jou ecologische voetafdruk is? Ga dan naar deze website:  
http://www.ecolife.be/bereken-je-ecologische-voetafdruk 


De weggooitest: 

Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u bijna 50 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost … 

Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht. 50 kilo jaarlijks, ik vind dit nog al veel. Ik zal er zeker beginnen opletten dat ik niet te veel voedsel weggooi. Ik kan eerst kijken of ik het eten nog kan hergebruiken.


Zie je het haalbaar dat België groeit naar een groene economie? 

Ik vind het moeilijk om daar een antwoord op te geven. Ik denk als iedereen iets zou doen, dan kan het misschien nog veranderen. Als de mensen nu minder de auto gebruiken en afstanden afleggen met de fiets of openbaar vervoer. Ook het minder eten van vlees. Ik denk dat alle mensen nog niet goed beseffen wat er aan het gebeuren is met onze wereld. En wanneer ze het beseffen dan zal het te laat zijn. We denken ook niet aan de mensen die na onze zullen komen welke wereld zei dan niet gaan hebben. 


Kalfke Willy 




Ik ben eigenlijk zelf verschoten van dit filmpje. Ik heb het helemaal bekeken en zat zelfs op een ogenblik met tranen in mijn ogen. Eigenlijk staan we er te weinig bij stil dat er zoveel dieren worden gedood zodat wij vlees kunnen eten. We staan er ook niet bij stil van waar het dier komt of denken ook nooit aan de dieren. Het is moeilijk om hier een oplossing voor te zoeken. We kunnen niet zeggen dat iedereen vegetariërs moet worden, wan dit is onmogelijk. Als mens moeten we gewoon meer bij stil staan als we vlees eten. En je kan ook minder vlees gaan eten. 


Hoe zie ik de natuur? 

Ik ben vorig jaar op buitenlandse stage geweest in Finland. En daar heb ik maar ontdekt hoe mooi de natuur wel kan zijn. Hier in België sta je daar minder bij stil, omdat je het niet meer ziet hoe mooi de natuur hier is. Ik heb gemerkt dat ik gewoon op een bankje kan zitten en kan genieten van de omgeving rondom mij. Dit zijn foto's van uitzichten uit Finland die ik zelf genomen heb: 





Bekijk zeker eens deze website waar er hele mooie natuurfoto's te zien zijn! 

4 opmerkingen:

  1. Beste Sharon

    Ik vind het ook zeer erg dat deze vuilnis in de zee is gevonden. Zoals je zelf zegt "hopelijk zijn er niet nog zo'n plekken in zeeën". Ik vind het wel nog een voordeel dat het echt een specifieke plaats is. Zo zal dit gemakkelijk opgeruimd kunnen worden in plaats dat het overal zou rondslingeren. Hopelijk vinden ze snel een oplossing om deze troep op te ruimen en dit in de toekomst te voorkomen.

    Groeten Vanessa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Vanessa
    Het is inderdaad waar wat je hier verwoord. Door dat het echt op een specifieke plaats is, zal dit gemakkelijker opgeruimd kunnen worden. En laat ons hopen dat we dit in de toekomst kunnen voorkomen.
    Bedankt om uw mening te delen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Sharon

    Zelf heb ik voor het maken van mijn blog ook de weggooitest eens gedaan. Met het zelfde resultaat als jij.
    Ik gooi 50 euro per jaar weg. Ook ik had dit niet gedacht. Goed sorteren, zo veel mogelijk de auto vermijden als het kan maar toch.
    Ik ben eens op zoek gegaan hoe we dit nog meer kunnen verminderen, als we al zo zuinig zijn.
    We kunnen zaken hergebruiken tot decoratie, knutselmateriaal enzoverder.

    Veel succes!

    Groetjes Vanessa

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Sharon ,
    een groene economie voor België ? ik weet ook niet of dit haalbaar is Ik zie het eerder als een streefdoel Er moet gestreefd worden naar een economie dat belang hecht aan de natuur Hiermee wil ik niet zeggen er bij stilstaan maar er ook echt letterlijk iets aan doen! Het is nu dat we in actie moeten schieten en maatregelen nemen Mocht iedereen een inspanning doen op verschillende dingen dan zou dat al een groot verschil maken ? vind je niet ? Jammer genoeg blijft iedereen zijn leventje leiden en laten we de natuur verwaarlozen en dat vind ik zonde! Je hebt mensen die de auto nemen om twee straten verder brood te gaan halen Pak dan toch je fiets? Er moet volgens mij een gedragsverandering komen bij de mensen.

    Kimberly Demeyere

    BeantwoordenVerwijderen